Cameratoezicht in Gennep

Cameratoezicht in Gennep, wat vindt de jongerenraad?

Een positieve spanning is donderdag 4 april voelbaar in de oude raadzaal van het stadhuis. Er staat een belangrijk thema op de raadsagenda: wel of geen cameratoezicht in de publieke ruimte? Dertig 3 MAVO leerlingen van het Elzendaalcollege, opgesplitst in drie partijen, buigen zich hierover.

Van elke partij gaan drie jeugdraadsleden de discussie met elkaar aan, onder leiding van voorzitter burgemeester Peter de Koning.

Veiligheid is onbetaalbaar

Vanaf de publieke tribune gezien, bevindt de partij van Bon Hamarid, Eva Guelen en Laura van Duijnhoven zich op de linkerflank. Deze fractie dient al vrij snel een motie in voor plaatsing van camera’s voor de zomervakantie. “Met cameratoezicht maken criminelen minder snel een overtreding”, “Camera’s zijn goedkoper dan toezicht door stadswachten” en “Elk incident is er één te veel, veiligheid gaat boven alles” zijn argumenten die zij opwerpen in de discussie.

Verplaatsing van het probleem

Aan de rechterzijde van de zaal bevinden zich raadsleden  Malak Ahmad, Jip van der Kooi en Max Nabuurs, die tegen cameratoezicht ageren. Zij wakkeren de discussie aan met standpunten als: “Als je camera’s ophangt, verplaatst het probleem zich simpelweg naar een andere locatie.”, “Zonde om zoveel geld in camera’s te steken, als je toch niet alles kunt zien.” en “De privacy komt in het gedrang.”

Meerwaarde, met kanttekeningen

Raadsleden Stef Janssen, Jonell Osaro John en Hayley Lekatompessy bevinden zich letterlijk en figuurlijk tussen de twee andere partijen in. Zij zien meerwaarde in cameratoezicht, maar zetten tegelijkertijd hun vraagtekens bij de uitwerking. “Het zinloos geweld in Eindhoven laatst, is een goed voorbeeld dat je strafbare feiten op camera kunt vastleggen.”, “Zonde van het geld als je niet alles kunt zien.” en “Zorgen dat de privacy goed wordt gewaarborgd.” zijn overwegingen ze delen.

Wie wint?

Na een uitgebreide discussie trekken de partijen zich terug voor overleg en onderhandeling.  In de vergadering brengen raadsleden Hamarid, Guelen en Van Duijnhoven vervolgens een aangepaste motie in voor het huren van camera’s voor een proefperiode van drie maanden. In dit genuanceerde voorstel kunnen ook raadsleden Janssen, Osaro John en Lekatompessy zich vinden. Dus wordt de motie aangenomen, met zes stemmen voor en drie tegen. Aan het einde van de vergadering wil Hayley Lekatompessy het tóch weten: “Wie heeft er nu gewonnen?” Waarop burgemeester Peter de Koning diplomatiek antwoordt: “Als de raad een weloverwogen besluit neemt, dan betekent dit winst voor de hele raad en de Gennepse gemeenschap.”

Projectweek

De raadsvergadering is het hoogtepunt van de projectweek Jongeren en Politiek. De week wordt jaarlijks georganiseerd door politieke partijen met het Elzendaalcollege. Doel is om de lokale politiek met een fictief thema dichter bij de jeugd te brengen.

Verhuur van een IPcamera / Verhuur Bewakingcamera / Evenementen beveiliging / Tijdelijke beveiliging systemen huren / Huur van een alarm systeem / Camerabewaking systeem op accu / Beveiliging persoon inhuren / Wie beveiligt mij ?

Binnen 24 uur
Waarom kiezen voor Security Rental
  • Eigen helpdesk
  • Opgeleide monteurs
  • VCA Certificering
  • Technische dienst
  • Adviseurs op locatie
  • Projectmatige aanpak
  • 20+ jaar ervaring
  • Totaal oplossingsgericht
  • Creatieve oplossingen

Recent nieuws

Gratis advies