Bewakingcamera’s: elke maand 240 aanhoudingen
Het was een beetje dom van een 17-jarige Hagenaar om zijn agressie uit te leven op een camera van de politie. Agenten herkenden hem op de beelden. Hij werd ingerekend en kon later de reparatiekosten van € 425 betalen.
Camera’s bewezen ook hun dienst bij de oplossing van een brute overal vorig jaar november in Ypenburg. Een loempiaverkoper uit Rotterdam reisde met de trein naar Delft om de opbrengst van een dag werken af te leveren bij zijn baas. In een woning in Ypenburg werd hij met grof geweld overvallen door drie mannen. Een politiemedewerker kwam op het idee om de beelden van camera’s op station Delft te bestuderen. In de periode voor en na de overval zag hij drie dezelfde jonge mannen op het station. Vermoedelijk de daders. Goede foto’s van het drietal werden verspreid via de landelijke media en via Twitter. Al snel leidden tips naar het drietal dat nog een reeks andere overvallen bleek te hebben gepleegd.
Uiterst middel
Gemiddeld houdt Politie Haaglanden elke maand 240 verdachten aan waarbij camera toezicht een rol speelt. In Den Haag hangen in de openbare ruimte nu ruim 100 camera’s. Pas als normale surveillance en andere maatregelen onvoldoende zijn om de veiligheid te garanderen, worden camera’s ingezet. Het geldt als een uiterst middel. Sinds kort maakt de politie ook gebruik van tijdelijke camera’s. Ze worden opgehangen op plekken waar ernstige problemen zijn ontstaan. Zodra de situatie weer rustig is, verdwijnen de camera’s.
24 uur per dag
In de monitorcentrale op het hoofdbureau zijn operators 24 uur per etmaal bezig de beelden ‘uit te kijken’. Ze switchen van camera naar camera, zoomen in en uit en scannen de omgeving. Door hun ervaring herkennen ze afwijkend gedrag of een verdachte situatie. Zakkenrollers, dealers of autokrakers verraden zich door hun gedrag, zeker voor wie erop is getraind om hen uit een menigte te pikken.
Straatroof
Onlangs nog waren medewerkers van het camera toezicht live getuige van een straatroof. Toen ze zagen hoe een man in de Schoolstraat een vrouw beroofde, schakelden ze direct hun collega’s op straat in. Via het cameratoezicht werd de man gevolgd. Mede op aanwijzing van het slachtoffer kon de 39-jarige verdachte worden aangehouden. Hij bleek een identiteitskaart op zak te hebben die was geroofd bij een zakkenrollerij.
Vernietigd
Binnenkort beschikt de politie over een compleet vernieuwde monitorcentrale. De nieuwste beeldschermen maken het mogelijk nog meer uit de beelden te halen, zoals via automatische nummerbord herkenning. Deze technieken vallen uiteraard onder de privacywetgeving. Zo worden alle beelden automatisch na 28 dagen vernietigd, behalve als het materiaal kan dienen als aanvullend bewijs in een strafzaak. De beelden worden ook nooit afgestaan aan ‘derden’.
‘Het gaat ons om snel en efficiënt op te treden’
‘Camera toezicht helpt ons om snel en efficiënt op te treden. Ik zal een voorbeeld geven. Stel, er komt een melding binnen over een vechtpartij. Niet duidelijk is of de knokpartij al over is en hoeveel man erbij betrokken zijn of waren. De wachtcommandant besluit daarop een aantal eenheden in te zetten. Ter plekke blijkt er niks meer aan hand. En niemand heeft natuurlijk iets gezien. Kom er nog maar eens achter wat er is gebeurd. Als er live beelden zijn van de locatie, kunnen we politiemensen heel snel en doelgericht op de vechtersbazen afsturen. De wachtcommandant stemt de inzet precies af op wat nodig is. Een overmacht aan politie is soms juist aanleiding tot extra agressie. Met camera’s is de situatie in korte tijd te normaliseren en kunnen collega’s elders worden ingezet.’
- Eigen helpdesk
- Opgeleide monteurs
- VCA Certificering
- Technische dienst
- Adviseurs op locatie
- Projectmatige aanpak
- 20+ jaar ervaring
- Totaal oplossingsgericht
- Creatieve oplossingen