Gemeenten mogen ook mobiele camera’s inzetten voor openbare orde

Gemeenten mogen straks ook mobiele camera’s inzetten om de openbare orde in de publieke ruimte te handhaven. De maatregel ondersteunt de aanpak van tijdelijke, maar hardnekkige overlast door hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers.

Gebleken is dat gemeenten behoefte hebben aan een meer flexibele inzet van cameratoezicht om tegen ordeverstoringen in probleemgebieden effectiever en gerichter op te kunnen treden. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Vast of mobiel

Nu mogen gemeenten alleen nog vaste camera’s plaatsen. Ze worden gebruikt voor statisch en langdurig toezicht op plekken met een verhoogde kans op verstoringen van de openbare orde, bijvoorbeeld winkelstraten of uitgaansgebieden. De vaste camera’s, die aan gevels of dakranden van gebouwen hangen, zijn nuttig maar niet snel inzetbaar voor bestrijding van zich verplaatsende overlast.

Mobiel camera toezicht huren met speciale blackbox draadloze camera’s.

Daarom heeft het kabinet besloten de huidige regeling uit te breiden en ook het gebruik van mobiele camera’s toe te staan. Gemeenten kunnen dan zelf bepalen welke vorm van cameratoezicht – vast of mobiel – wenselijk is. Het ligt voor de hand dat gemeenten op plaatsen waar doorlopend toezicht nodig is, kiezen voor vaste camera’s. Als tijdelijke inzet volstaat, ligt mobiel cameratoezicht meer voor de hand. Op deze manier is maatwerk mogelijk en kan de veiligheid in de publieke ruimte verbeteren.

Tijdwinst

Flexibel cameratoezicht levert ook tijdswinst op, omdat niet meer voor elke verplaatsing een aparte procedure hoeft te worden gevolgd. De burgemeester wijst, nadat de gemeenteraad hem die bevoegdheid heeft verleend, een gebied aan waarbinnen mobiele camera’s kunnen worden geplaatst of verplaatst. Dat gebied mag niet groter zijn dan strikt noodzakelijk voor de handhaving van de openbare orde, bijvoorbeeld een plein of enkele straten. Borden moeten het publiek informeren over het toezicht met camera’s. De burgemeester trekt de gebiedsaanwijzing in als het cameragebruik niet meer nodig is.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. De tekst van het advies en van het wetsvoorstel worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Ideaal is de oplossing om een mobiele camera te huren voor korte of langere duur, op deze manier zijn er geen investeringen nodig en is er voor een laag budget snel een groot gebied te beveiligen.

Door gebruik te maken van de speciale techniek die het bedrijf Security Rental gebruikt is er een slimme camera mobiel inzetbaar op iedere denkbare plek. Draadloos, via internet en zelfs via een satelliet internet verbinding koppelbaar.

Dit soort camera’s noemen wij blackbox camera’s en zelfs een complete blackbox commando wagen vanuit waar u tijdens evenementen alles in de gaten kan houden is een mogelijkheid welke wij zeer betaalbaar aanbieden.

Binnen 24 uur
Waarom kiezen voor Security Rental
  • Eigen helpdesk
  • Opgeleide monteurs
  • VCA Certificering
  • Technische dienst
  • Adviseurs op locatie
  • Projectmatige aanpak
  • 20+ jaar ervaring
  • Totaal oplossingsgericht
  • Creatieve oplossingen

Recent nieuws

Gratis advies